March 31, 2009

to Sepang yeah!!!

at last! akhirnya Dahlia By the Stairs or short form is DBS akan kembali bersatu berjamming tak lama lagi. coz kita orang dapat satu invitation dari aku punya cuzen punya husband untuk perform di Sepang! wehuuu!!! cuzen punya husband yang bernama Syukry keje pasal Malaysian Grand Prix punya event, yang celah mana tah dia tau aku ada band, tiba² berkata:
S : ey korang nak perform tak.
A : perform ape?
S : perform.. band korang la.
A : huh? kat mane?
S : kat Sepang la. cmni, kitorg nanti ada event kira macam konsert kecik la kot, kitorg slalu invite band² indie au, dlu Meet Uncle Hussein perform ngan kitorg, tapi masa tu diorang belum famous la, OAG pn kitorang penah invite. so, kalau korang nak perform, boley je aku arrange kan. nak tak?
A : yeke? wuuu.. boley gak. tapi kene tanye bandmate dulu la.
S : haa ok², so nanti da tanya bagi tau la, nanti aku arrangekan.


then aku pun dengan terujanya text syuk, dia mahu cubakan. muiz.. sebenarnya aku tak tau dia betul² nak ke tak. tapi dia ok je kot as aku da teruja & syuk pn mahu. daus pula orite. da fikir nak practice da sebab da lama tak jamm. and as drummer kitorang amek alan as dia tau main Hero and on practicing Shake n Stir also penah jamm dengan Syuk. then i text Syukry for comfirmation ;D

Surat Anak Mak

"Mak…..
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari…..
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi
nih…

Mak tau tak…..
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter
dewasa…..
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm…rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh…..
nak tinggal kan anak2 mak….. nak tinggal kan dunia fana ni…..


mak macam dah sedia…..
Seminggu sebelum tu…..
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai…..
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu….
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih…..
kakak pun rasa hairan…..
mak tak penah buat gitu…..
pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak…..
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ……
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam…
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke
kuburan…
Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2….
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..
paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari…..
ada kat dalam dalam beg…..
ada dalam ASB…..
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi….
ada kat dalam gulung tikar…..
masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar…
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa…
mak cuma gelak jer…
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..
Mak…..
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut…..
bila malam tu kiter sampai dari KL…..
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk…..
mak tetap takmau pi hospital…. .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital…. .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor…
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..
Mak tetap tak bersetuju… ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk….
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital…. …
Mak…..
amponkan kami semua…
kami nak mak sehat…
kami sayang mak…
kami tak mau mak sakit…
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital….
ampon kan kami yer mak….
Mak…..
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter…
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta….
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula…
kalau tak cukup, mak kan banyak duit…
mak gelak ajerr…..
Lepas tu bila kereta kiter sampai….
mak buat kenduri kesyukuran.. ….
Dan kiter masih ingat lagi…
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor…..
Punya la kiter takut…
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak……
Bila balik sahaja kampong….
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj…..
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek…
mak tanya kenapa…?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga…..
Mak….
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau…
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar…
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter….
Mak…..
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital….
nurse tengah balut mak dengan kain putih…..
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital….
Mesti mak nampak abang cium dahi mak…..
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak….
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu…
mesti mak nampak semua tu kann…kann. .kannn
Mak tau tak….
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan
separuh sedar…
Adik kat sebelah diam melayan perasann…
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini…
jalan di depan terasa makin kelam…..
airmata dah tak mampu di tahan….
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela…
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga…
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. …sekosong hati ini…..
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya..
……
terasa syahdu dan sayu…dinginnnn. ….
Mak…..
Kiter masih ingat lagi….
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak…
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ….
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi….
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak…..
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan…...
Mak perasan tak…?
Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter…..
Dia kata…” dikk…jangan nangis….kalau sayang mak jangan buat gitu…jangan
nangis ya..”
Bila makcik tu kata gitu…
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak….
Mak…..
Sampai takat ini surat ni kiter tulis…..
kiter nangis ni…..
Ni kat dlm bilik…baru pukul 4.00 pagi….
Takder orang yang bangun lagi…..
kiter dengar nasyid tajuk “anak soleh” kiter sedih…
kiter rindu kat mak..!
Takpa la…..
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak…
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya… .
Semua anak2 mak mengelilingi mak…
menatap wajah mak buat kali terakhir….
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja…
Mak rasa tak….
masa tu kiter sentuh dahi mak….
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk…..
Kiter tak mampu nak cium mak…
kiter tak daya….
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar…
Airmata kiter tak boleh tahan….
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak…
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak….
Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah….
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik…
badan akak terasa panas…
makk…
anak mak yang seorang tu demam….
Mak tauu…
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah
perkuburan.. .
Mak…..
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi…
Begitu terasa kehilangan mak…
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata…
Dan sampai satu tahap….
masa tu malam jumaat selepas maghrib…
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ….
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi…
semakin kiter tenung terasa semakin sayu…
tangisan tak dapat dibendung…
Mak tauu…
kiter cuba bertahan….
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda…
Kiter rasa nak telefon mak…
nak cakap dengan mak….
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong…
Kiter cakap dengan kakak...kiter nangis lagi…
Puas la kakak memujuk kiter…
Akak kata…” tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak..”
Dan akhirnya akak juga nangis…..
Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati…
rasa nyilu sangat…
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni….
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma…
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan…..
Mak….
cukup la sampai sini dulu….
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu….
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid…
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ….
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak…
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula….
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih…
pastu kawan kiter bgtau…
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje…
Takper yer mak…k
iter kasi orang lain baca…
Kiter stop dulu…
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu…
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter…
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang…
boleh rasa duduk kat negara orang… s
ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..
Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil.

Surat ini ditulis oleh salah seorang pelajar UiTM Melaka berjaya ‘menyentuh’ banyak hati..selain mampu mengingatkan jasa ibu kita di Malaysia, ia mampu menaikkan semangat kita utk terus berusaha dalam lapangan masing2,dgn izin Allah s.w.t. InsyaAllah..

March 27, 2009

Farra Aielva binti Azizan

ku cuba redakan relung hati.bayangmu yang berlalu pergi.terlukis di dalam kenangan.bebas bermain di hatiku.cerita tentang masa lalu.cerita tentang kau dan aku.kini tinggal hanya kenangan.kau abadi di dalam hatiku.harusnya takkan ku biarkan engkau pergi.membuat ku terpuruk rasa ingin mati.derita yang mendera kapan akan berakhir.hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku.

March 22, 2009

Farewell Wani / Jrock Tamashii

1st of all wanna say farewell to my junior Wani yang akan berpindah ke Sekolah Menengah Sains Seri Puteri, KL. budak 8A ni pindah xde la sampai akan tak jumpe lansung kawan² dia, tapi dia punya gempaq sampai macam ramai je nangis kan. dik, jangan nangis dik, dia pindah kat KL jee. boleh jumpe lagi. lastu semalam, 21st March, dia wat la makan² skit kt rumah dia before dia nk g. nasib la rumah dia blakang rumah aku je, dapat la makan free :p rumahnya pun dipenuhi dengan rakan²nya yang menyayangi dia kn. segan tak segan sangat la coz certain tu kenal la jugak. datang kejap je makan then gelak² jap lastu aku alan azhar perlu chow coz ada hal yang telah dijanjikan sekian lama dulu. hahaha. oh! aku bagi tshirt kat dia :D haha last minute. tak lawa pun. kesian. tak pe, nanti g oversea beli lawa punya pulak. hahahha


Ok, ni hal yang dikatakan tadi. Jrock Tamashii gig. sebenarnya aku ok-ok je dengan JRock, takde la minat sangat. disebabkab bandmate/member aku akan perform kat sana, so pegi la support ;D cayalah Gemini! best duh! haha tapi yang aku tau lagu Libra from MUCC je ngan jealousy penah la dengar skit kot. tapi kami mahu Tonbi!!! hahaaha soccay u guys rock!!! yeah!! & other bands pn boleh tahan jugak, nama band hampeh nak ingat, ingat Sakura Kawaii je, JPunk la plak. minah guitarist tu gile punk, vox macam lembut je :p btw ada satu band bassist dia bapak gempaq, gila babi laju main. dia main 5string bass. peeergh respect ah! Muiz pn kalah. hahaha ouh lastu an, drummer Gemini bagi stick dia oh! hahaha lastu dorang turun, ulang balik kt daus. haha.


*pix xde la plak

March 20, 2009

Roller Coaster

Life is a roller coaster.
It goes up and down and round and round.

Its fun and exciting
But sometimes u wish u had never take that ride
U just wanna stop the roller coaster and die
And u feel sick and tired that u don't wanna move on
But u had to move on
because you're already on it
u cannot just quit

In the mean time you're still trying to regain your strength
Then suddenly the ride goes back up
and u feel so excited
so happy that u are ever on it

Then it slows down
and ends.

Well the wheels are like friends / family
they support the roller coaster
they go together
Up and down.

March 17, 2009

Basyirin Amsyar


saje nak menayang anak buah.
comel gila oh. hahaha







Camping Bkt Cerakah

adalah hari yang sangat sangat sangat penat tapi sangat seneronok! hahaha bertempat di Bukit Cerakah. 49 peserta. about 30 seniors. bapak ramai duh. aku jd camp commander yg tak berape nk muncol je. haha just bgtau lps ni buat ape psni buat ape, macam tolong² azim and amir as pembantu la konon. *dorang jadi camp comander pn xpe kot :p haha. but thanks to seniors & juniors kerana memberi commitment ;)


Master


1st day - 14Mac
bangun pagi gosok gigi basuh muka dan mandi. haha awal² lagi da semangat g amek nasi lemak untuk budak camping tu makan. dalam kol8 camtu gerak. lastu teros g SRAI sebab budak² kumpol situ. sampai sama ngan Fara. huhu lame x jmpe Fara. then aku and muiz gerak dulu sebab nak tuka pass masuk kereta coz aku bawak diff car dgn ape yg telah di daftar tu. then beli tiket masuk untuk budak² yang bayar last minute tu. adeyh. lame la jugak tunggu kt stu sebab bus prob la salah jalan la. adoy. gerak Bkt Cerakah yang dalam Shah Alam ni pn tara tau ka? adoy ai. bus sampai je, budak turun, Mai nangis. pelik. rupanya sebab Wani nk pindah skola. SMS Seri Puteri. ala kt KL je Mai. lek lek. nanti idong merah. gagagaga then gerak ke tapak tempat nak camp tu lah. bahagi kumpulan Ice Breaking makan LDK bla bla bla Mira pulak nangis. ingatkan sedih pasal ape tah, terantuk muka ngan mamat mane tah. bengkak oh. hee sian Mira. malam Night Walk. ingatkan jaoh, dekat je. ade budak nangis, ade budak patah balik, takot. lelaki plak tu. then kumpul kat Empangan Air Kuning, Super Senior bising², aku malas masuk campur. x minat becakap, x minat nak bising². then bgtau objecive Night Walk ni. haih then tido 3jam.


2nd day - 15Mac
bangun bout 7am. malas join activity pagi. lepak dalam chalet. err jap! ade Jungle Tracking ke?? ke jogging je? lol. pastu entah ape dorang buat activity, tepukan nyanyian permainan LDk sume² tu lah. petang Sharol Palai aku Alan Azhar Muiz Fara Aismat Azim Faris Gopal Gomal Shami Hakim g survey track Jungle Tracking untuk pagi Isnin, bapak jaoh bai. start kat Empangan Air Kuning, masok hutan, bergerak dengan pantas sampai la kt Empangan Air Baru, ada orang pancing ikan. cool gak oh. Faris Azhar Muiz n sape tah lagi kene pacat. balik masuk hutan lain plak. bergerak dengan pantas sebab hari nk hujan. ble da renyai² lari la. perjalanan masih jauh. hujan makin lebat. rintangan makin mencabar. tembus kat seberang Empangan Air Kuning. perjalan lebih kurang 1jam setengah la kot untuk beberape orang ni yang bergerak pantas dan kemudian berlari. penat gila babi. sampai camp site, Shahrol belanja air. huhu. masuk kolam free. then naik balik sebab petir. takot. gaga. budak² buat LDK je sbb nak buat aktiviti, hujan lebat, cakap guna haler pn x dgr. magrib, g amek Od kt depan, g minum jap kt Seksyen8. huhu. masuk siap², kelua balik, Alan nak sangat bawak band set. bawak pn x cukop. xpe la asal boleh main kn. malam kebudayaan xbrape dpt nk tgk, sbb bz setting barang. each group perform, then senior form3-5 pn buat persembahan jugak. then Live Band from us. Alan as drummer, Azhar as Guitarist, Muiz as Bassist and Azam as Vox :p start dengan Intro, then aku masuk untuk Situasi, cover version of Hero yang band asalnya adalah Dahlia By the Stairs (DBS) yang tgh hold sbb busy & berjauhan. then dorang main lagu ape² tah, Cikgu zainal nyanyi lagu Hati Emas, last song main lagu Konflik dari Komplot. lepas malam tu ingat nak buat Sayang Salmah or Fikri kata Saya Sayang Slakmah. hahahhaa. tapi cekgu x bagi, takot budak tido lmbt. tp tido lmbt gak la sebab buat Cikgu ku Sayang. 4orang budak kene bercerita kat depan sorang² sambil kitorang berkomplotan kenekan diorg. kesian Fatin aka kecik. sesak nafas pulak sebab lemah semangat. sorry Fatin. after that bla bla pasal objecive activity tu. then tido 4jam.

hottogo
video
*gambar kurang memuaskan
sebab guna cam hp lopek je

3rd day - 16Mac
Sume bangun lambat. aku da bgn da 650am tu. tapi tido balik. Alan kejot 8+am. basuh muka, g lua ngan Azhar amek roti canai, breakfast untuk sume orang. balik², budak² tengah buat ape tah, then bincang activity seterusnya dengan seniors. tak jadi buat Jungle Tracking sebab takot lama + bahaya. so buat Explorace je. banyak lepak kt Checkpoint Mira n Syarif je sebab checkpoint lain macam bosan je :p then packing, terjon swimming pool. main Capkalicap n battle Goreng Pisang ngan junior. kitorang menang weh! hahahah. pastu g Rumah Empat Muism. gile cool. sejuk! musim bunga. wangi! haha. buat gila skit kt dalam tu. kelua, sambil tunggu bus nak ke luar, men Capkalicap. best! hahaha. Wani asek buat bende same je. adoy ai. haha Muiz pulak asek kantoi je ble time nak bangun. gaga. sampai kt depan, Mira claim dia punya ice-cream da tertangguh dua tahun kot. tapi dia tgh makan ice-cream. so x bli la untuk dia. then pulang la ke Seksyen19. pulang barang² budak yang tertinggal. tinggal la tudung awek mane tah tak claim plak. bagi ibu aku je la. hahaha. then hantar Mira Wanie n Bakhtiar as Mira xde transport and Wani n Bakhtiar tu dok dkt² rumah je. Azureen dah hilang. ingat nak ajak tumpang sekali. pastu lupa lagi nak blanje Mira ice-cream. hahaha..


Rumah Empat Muism
(currently Muism Bunga)


* oh ya! sesape yang ade pic n vid tu, mari berkongsi dengan saya :p
thanks to Lydia dengan gambar²

March 13, 2009

Tau tak?

1. Mao Tse tsung tidak pernah memberus gigi sepanjang hayatnya. Beliau menggunakan air teh utk berkumur dan akan mengunyah daun teh mentah utk membersihkan giginya.

2. Purata sebatang pensel boleh melakar garisan lurus sepanjang 56 km atau menulis 50,000 perkataan. America menghasilkan dua bilion batang pensel setiap tahun. Jika kesemua pensel itu digunakan utk membuat garisan lurus ia boleh membuat bulatan mengelilingi bumi sebanyak 9 kali

3. Bunyi yang dikeluarkan apabila anda mematahkan-matahkan sendi tangan, jari atau kaki adalah disebabkan oleh letupan buih di dalam sendi itu.

4. Planet Pluto mengambil masa 248 tahun utk mengelilingi matahari.Setiap 20 tahun ia mengubah orbitnya bagi mengelak dari berlanggar dengan planet Neptune.

5. Di Albania, menggelengkan kepala bermaksud 'ya' dan menggangguk bermaksud tidak.

6. Kebanyakan debu yang berterbangan di dalam rumah datangnya dari sel-sel kulit kita yang mati.

7. Perut akan menghasilkan satu lapisan mucus yang baru setiap 2 minggu untuk melancarkan proses penghadaman.

8. Kandungan emas di laut adalah 200 kali ganda lebih banyak berbanding di daratan.

9. Jika semua salur darah dalam tubuh manusia dicantumkan ia boleh meliputi jalan raya sepanjang 96,000 Km

10. Jika usus kecil manusia dibelah dan dicantum-cantumkan,ia boleh memenuhi kawasan seluas 9.2 meter persegi.

11. Manusia bernafas kira-kira 23,000 kali dalam tempoh 24 jam.

12. Orang lelaki mudah mendapat buta warna,10 kali ganda berbanding wanita.

13. Setiap langkah ke hadapan, anda terpaksa menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan.

14. Matahari memiliki tenaga yang cukup utk menerangi bumi bagi tempoh lebih daripada 5 juta tahun lagi.

15. Tekanan jantung manusia semasa mengepam darah adalah cukup kuat sehinggakan setiap pancutan boleh memancutkan darah sejauh 9 meter.

16. Purata setiap manusia manusia memiliki 100,000 helai rambut dan tumbuh lebih cepat pada waktu malam. Sementara itu, hidung pula dikatakan dapat mengenal pasti 10,000 jenis bau yang berbeza-beza.

17. Setiap hari darah beredar sejauh 180,000 km dalam tubuh manusia.

18. Ikan emas adalah satu-satunya haiwan yang dapat melihat cahaya inframerah dan ultraungu.

19. Setiap 1 cm persegi kulit manusia, didapati mengandungi 7 meter pembuluh darah.

March 9, 2009

Emo, Nyamok, Boring, Akikah, Keropok Leko

JUMAAT, 6March - nak tau tak, ade budak tu kan, emo oh. hahaha tak pasal² nak emo ngan aku an, p ko keje nek kete sendri, balik sensorang. huah². ko gerak dulu, aku sampai dulu. pandai aku mencilok. sorry la babe, aku tak layan la orang emo. aku tak rugi pape pn. pasal bende kecik pn nak emo, tak matang la wey. naik baby walker ar..
SABTU, 7March - huii.. ini hari manya busan. balik kampong, Kuala Terengganu. sepanjang perjalanan aku tido. bangun ble benti makan/sembahyang je. kat kampong punye la banyak nyamok. sampai skang tak ilang lagi bintat. adoy ai.
AHAD, 8March - hari ni paling sangat² busan. as ibu, ceksu, nenek g rumah sedara g tolong masak²/sedia² untuk akikah babyboy. huuii comel comel! :D seharian aku dok rumah kt kg tu je lah. boring² tido boring² tido. lastu kene bebel ngan nenek, "azam balik sini tido aje la ye, pegy la jalan² ke, heih!". adui ai, nak p jalan mane, xde geng. xbest :p malam tu akikah, busan gak, xde geng, sume rang tua. ceh. dok tengok je la dorang besembang. dengan nyamoknye lagi. aduiai. geram aku. da la x dpt tgk bola. nasib bek menang plak an. hahaha.
ISNIN 9March - pulang ke shah alam :D sebelum tu singgah kampong losong jap beli kopok leko, cekgu zainal and alan kirim and muiz jugak teringin nak makan kopok ganu kito deyh :p hahaha. sampai² shah alam teros p umah alan hanta kopok, dia ajak tgk wayang, cantek ah, xde aku mati kebosanan lagi. and then nak goreng kopok leko untuk muiz bawak balik partment. gagaga dia plak sampai lambat an, memang sejuk la. lain kali je la aku bwk ye.

March 4, 2009

Super Important Tips For Your Health

1) Answer the phone by LEFT ear.

2) Do not drink coffee TWICE a day.

3) Do not take pills with COOL water.

4) Do not have HUGE meals after 5 pm.

5) Reduce the amount of OILY food you consume.

6) Drink more WATER in the morning, less at night.

7) Keep your distance from hand phone CHARGERS!

8) Do not use headphones/earphone for LONG period of
time.

9) Best sleeping time is from 10 PM at night to 6 AM in the morning.

10) Do not lie down immediately after taking MEDICINE before sleeping .

11) When battery is down to the LAST grid/bar, do not answer the phone as the radiation is 1000 times.

March 3, 2009

Movie (March - May '09)

5th March - Marley & Me
The filmmakers behind THE DEVIL WEARS PRADA take on another bestseller in the family film MARLEY AND ME. Based on the hit memoir by John Grogan, MARLEY AND ME chronicles the relationship of John... The filmmakers behind THE DEVIL WEARS PRADA take on another bestseller in the family film MARLEY AND ME. Based on the hit memoir by John Grogan, MARLEY AND ME chronicles the relationship of John (Owen Wilson) and Jen (Jennifer Aniston) as they face the challenges of marriage and work to start a family. By their side is their beloved dog, Marley, who can chew through drywall, got kicked out of obedience school, and never met a leg he didn't like. The cute pup's antics come to signify the unexpected challenges that everyone faces in adulthood, and the film is ultimately a paean to unconditional love; others may see Marley as the "world's worst dog," but throughout it all, he proves to be the couple's most faithful friend. MARLEY AND ME plays like a modern day Norman Rockwell portrait with a little more bite, courtesy of the snark-friendly screenwriters and the title's wild mutt. The sets are sumptuous, with every shot lovingly lit to look like a Hallmark card. The winning lead performances help elevate the picture above its feel-good counterparts; Aniston is radiant and Wilson shows off sharp dramatic chops, giving some maturity to his loveable comedic persona. Alan Arkin gives a scene-stealing performance as Wilson's boss, and Kathleen Turner proves to be a great sport with her physically demanding cameo as Marley's obedience instructor. But in the end the picture belongs to the dogs, and for once that's a good thing. A film that keeps the audience cooing, cracking up, and crying, MARLEY AND ME is sure to become a family favorite.

6th March - Watchmen
A complex, multi-layered mystery adventure, Watchmen is set in an alternate 1985 America in which costumed superheroes are part of the fabric of everyday society, and the Doomsday Clock -- which... A complex, multi-layered mystery adventure, Watchmen is set in an alternate 1985 America in which costumed superheroes are part of the fabric of everyday society, and the Doomsday Clock -- which charts the USA's tension with the Soviet Union -- moves closer to midnight.
When one of his former colleagues is murdered, the outlawed but no less determined masked vigilante Rorschach sets out to uncover a plot to kill and discredit all past and present superheroes. As he reconnects with his former crime-fighting legion -- a disbanded group of retired superheroes, only one of whom has true powers -- Rorschach glimpses a wide-ranging and disturbing conspiracy with links to their shared past and catastrophic consequences for the future.
Their mission is to watch over humanity...but who is watching the Watchmen?

12th March - Dragonball Evolution
Based on the popular Japanese manga created by Akira Toriyama, whose work spawned best selling graphic novels, video games and a phenomenally successful television series, Dragonball centers on the... Based on the popular Japanese manga created by Akira Toriyama, whose work spawned best selling graphic novels, video games and a phenomenally successful television series, Dragonball centers on the heroic Goku, a powerful warrior who protects the Earth from an endless stream of rogues bent on dominating the Universe and controlling the mystical objects from which the film takes its name.

12th March - Race To Witch Mountain
Disney restarts their beloved Witch Mountain franchise with this family-friendly adventure. Dwayne Johnson (THE GAME PLAN) stars as a taxi driver who gets more than get bargained for when he picks... Disney restarts their beloved Witch Mountain franchise with this family-friendly adventure. Dwayne Johnson (THE GAME PLAN) stars as a taxi driver who gets more than get bargained for when he picks up two teen runaways (AnnaSophia Robb and Alexander Ludwig). Not only does the pair possess supernatural powers, but they're also trying desperately to escape people who have made them their targets.

26th March - Knowing
Nicolas Cage stars in Knowing, a gripping action-thriller of global proportions about a professor who stumbles on terrifying predictions about the future—and sets out to prevent them from coming... Nicolas Cage stars in Knowing, a gripping action-thriller of global proportions about a professor who stumbles on terrifying predictions about the future—and sets out to prevent them from coming true.
In 1958, as part of the dedication ceremony for a new elementary school, a group of students is asked to draw pictures to be stored in a time capsule. But one mysterious girl fills her sheet of paper with rows of apparently random numbers instead.
Fifty years later, a new generation of students examines the capsule’s contents and the girl’s cryptic message ends up in the hands of young CALEB KOESTLER. But it is Caleb’s father, professor JOHN KOESTLER (Nicolas Cage), who makes the startling discovery that the encoded message predicts with pinpoint accuracy the dates, death tolls and coordinates of every major disaster of the past 50 years. As John further unravels the document’s chilling secrets, he realizes the document foretells three additional events—the last of which hints at destruction on a global scale and seems to somehow involve John and his son. When John’s attempts to alert the authorities fall on deaf ears, he takes it upon himself to try to prevent more destruction from taking place.
With the reluctant help of DIANA WAYLAND (Rose Byrne) and ABBY WAYLAND, the daughter and granddaughter of the now-deceased author of the prophecies, John’s increasingly desperate efforts take him on a heart-pounding race against time until he finds himself facing the ultimate disaster—and the ultimate sacrifice.

3rd April - Fast and Furious
Vin Diesel and Paul Walker reteam for the ultimate chapter of the franchise built on speed—Fast & Furious. Heading back to the streets where it all began, they rejoin Michelle Rodriguez and... Vin Diesel and Paul Walker reteam for the ultimate chapter of the franchise built on speed—Fast & Furious. Heading back to the streets where it all began, they rejoin Michelle Rodriguez and Jordana Brewster to blast muscle, tuner and exotic cars across Los Angeles and floor through the Mexican desert in the new high-octane action-thriller.
When a crime brings them back to L.A., fugitive ex-con Dom Toretto (Diesel) reignites his feud with agent Brian O’Conner (Walker). But as they are forced to confront a shared enemy, Dom and Brian must give in to an uncertain new trust if they hope to outmanuever him. And from convoy heists to precision tunnel crawls across international lines, two men will find the best way to get revenge: push the limits of what’s possible behind the wheel.

9th April - Friday The 13th
Following his remake of THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE, director Marcus Nispel tackles 1980's slasher favorite to bring unstoppable killing machine Jason Voorhees to a new generation of gorehounds.... Following his remake of THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE, director Marcus Nispel tackles 1980's slasher favorite to bring unstoppable killing machine Jason Voorhees to a new generation of gorehounds. Lasting 10 films and going to any length (including New York City and outer space) to provide Jason with fresh meat, the FRIDAY THE 13th series was always about inventive death scenes. Nispel streamlines the events of the original (where Jason’s mother was the killer) into an extended prologue before providing an original story in which Jason begins his killing spree and finds his iconic mask. Decades after the death of Jason's mother, a group of twentysomethings descends on the backwoods town near abandoned Camp Crystal Lake in search of a rumored marijuana crop. Whitney Miller (Amanda Righetti) finds the old Voorhees house and discovers a locket revealing that she resembles Jason’s mother. Jason (Derek Mears) arrives and, thinking she is his mother reincarnated, holds Whitney captive. Weeks later, Trent (Travis Van Winkle) and his friends arrive to stay at his father’s vacation home, while Clay (Jared Padalecki) shows up to look for his missing sister Whitney. Meanwhile, Jason finds a hockey mask to cover his startling face and begins to satisfy his bloodlust with the hard-partying new arrivals. Working once again with producer Michael Bay, Nispel crafts a FRIDAY "reboot" that is slick and well-made, giving audiences exactly what they expect from the franchise: blood and breasts in equal measure. With knowing humor, he plunges directly into the saga, leaving the titles until 15 minutes into the film, at which point Jason has already dispatched several victims. After that, there is topless waterskiing and death by a wealth of means, all of which will have fans glad to have Jason back from outer space.

30th April - X-men Origins: Wolverine
Hugh Jackman reprises the role that made him a superstar – as the fierce fighting machine who possesses amazing healing powers, retractable claws and a primal fury. Leading up to the events of... Hugh Jackman reprises the role that made him a superstar – as the fierce fighting machine who possesses amazing healing powers, retractable claws and a primal fury. Leading up to the events of X-Men, X-Men Origins: Wolverine tells the story of Wolverine's epically violent and romantic past, his complex relationship with Victor Creed, and the ominous Weapon X program. Along the way, Wolverine encounters many mutants, both familiar and new, including surprise appearances by several legends of the X-Men universe whose appearances in the film series have long been anticipated.

21st May - Night At The Museum 2: Escape From The Smithsonian
It's a new "Night" and "Museum" for Ben Stiller, who is joined by several other stars from the original film, as well as new characters from history. The centerpiece of the film will be bringing... It's a new "Night" and "Museum" for Ben Stiller, who is joined by several other stars from the original film, as well as new characters from history. The centerpiece of the film will be bringing to life the Smithsonian Institution, which houses the world's largest museum complex with more than 136 million items in its collections, ranging from the plane Amelia Earhart flew on her nonstop solo flight across the Atlantic and Al Capone's rap sheet and mug shot to Dorothy's ruby red slippers and Archie Bunker's lounge chair. No major film has ever shot inside the Smithsonian in Washington…until Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian

28th May - Terminator Salvation
In the highly anticipated new installment of The Terminator film franchise, set in post-apocalyptic 2018, Christian Bale stars as John Connor, the man fated to lead the human resistance against... In the highly anticipated new installment of The Terminator film franchise, set in post-apocalyptic 2018, Christian Bale stars as John Connor, the man fated to lead the human resistance against Skynet and its army of Terminators. But the future Connor was raised to believe in is altered in part by the appearance of Marcus Wright (Sam Worthington), a stranger whose last memory is of being on death row. Connor must decide whether Marcus has been sent from the future, or rescued from the past. As Skynet prepares its final onslaught, Connor and Marcus both embark on an odyssey that takes them into the heart of Skynet's operations, where they uncover the terrible secret behind the possible annihilation of mankind.
The film also stars Anton Yelchin as Kyle Reese, Charlotte Gainsbourg as Kate Connor, Moon Bloodgood as Blair Williams, Common as Barnes, and Jadagrace as Star

28th May - Monsters Vs Aliens
MONSTERS VS. ALIENS combines B-movie nostalgia with futuristic technology to create a 3-D animated adventure for the whole family. When an alien attacks the earth, the monsters must step up and become heroes to rescue humanity. This Dreamworks Animation offering features a cast of celebrity voices, including Reese Witherspoon, Hugh Laurie, Will Arnett, and Seth Rogen.

more..

March 2, 2009

Man, God & Faith tagged by nadiafarhana

An Atheist Professor of Philosophy was speaking to his Class on the Problem Science has
with GOD, the ALMIGHTY. He asked one of his New Christian Students to stand and . . .

Professor : You are a Christian, aren't you, son ?
Student : Yes, sir.
Professor : So, you Believe in GOD ?
Student : Absolutely, sir.
Professor : Is GOD Good ?
Student : Sure.
Professor : Is GOD ALL - POWERFUL ?
Student : Yes.
Professor : My Brother died of Cancer even though he Prayed to GOD to Heal him.
Most of us would attempt to help others who are ill.
But GOD didn't. How is this GOD good then? Hmm?

(Student was silent )

Professor : You can't answer, can you ? Let's start again, Young Fella.
Is GOD Good?
Student : Yes.
Professor : Is Satan good ?
Student : No.
Professor : Where does Satan come from ?
Student : From . . . GOD . . .
Professor : That's right. Tell me son, is there evil in this World?
Student : Yes.
Professor : Evil is everywhere, isn't it ? And GOD did make everything. Correct?
Student : Yes.
Professor : So who created evil ?

(Student did not answer)

Professor : Is there Sickness? Immorality? Hatred? Ugliness?
All these terrible things exist in the World, don't they?
Student : Yes, sir.
Professor : So, who Created them ?

(Student had no answer)

Professor : Science says you have 5 Senses you use to Identify and Observe
the World around you.
Tell me, son . . . Have you ever Seen GOD?
Student : No, sir.
Professor : Tell us if you have ever Heard your GOD?
Student : No , sir.
Professor : Have you ever Felt your GOD, Tasted your GOD, Smelt your GOD?
Have you ever had any Sensory Perception of GOD for that matter?
Student : No, sir. I'm afraid I haven't.
Professor : Yet you still Believe in HIM?
Student : Yes.
Professor : According to Empirical, Testable, Demonstrable Protocol,
Science says your GOD doesn't exist. What do you say to that, son?
Student : Nothing. I only have my Faith.
Professor : Yes,Faith. And that is the Problem Science has.

Student : Professor, is there such a thing as Heat?
Professor : Yes.
Student : And is there such a thing as Cold?
Professor : Yes.
Student : No, sir. There isn't.

(The Lecture Theatre became very quiet with this turn of events )

Student : Sir, you can have Lots of Heat, even More Heat, Superheat, Mega
Heat, White Heat,
a Little Heat or No Heat.
But we don't have anything called Cold.
We can hit 458 Degrees below Zero which is No Heat, but we can't go
any further after that.
There is no such thing as Cold.
Cold is only a Word we use to describe the Absence of Heat.
We cannot Measure Cold.
Heat is Energy.
Cold is Not the Opposite of Heat, sir, just the Absence of it.

(There was Pin-Drop Silence in the Lecture Theatre )

Student : What about Darkness, Professor? Is there such a thing as Darkness?
Professor : Yes. What is Night if there isn't Darkness?
Student : You're wrong again, sir.
Darkness is the Absence of Something
You can have Low Light, Normal Light, Bright Light, Flashing Light . . .
But if you have No Light constantly, you have nothing and its called
Darkness, isn't it?
In reality, Darkness isn't.
If it is, were you would be able to make Darkness Darker, wouldn't you?
Professor : So what is the point you are making, Young Man ?
Student : Sir, my point is your Philosophical Premise is flawed.
Professor : Flawed ? Can you explain how?
Student : Sir, you are working on the Premise of Duality.
You argue there is Life and then there is Death, a Good GOD
and a Bad GOD.
You are viewing the Concept of GOD as something finite, something
we can measure.
Sir, Science can't even explain a Thought.
It uses Electricity and Magnetism, but has never seen, much less fully
understood either one.
To view Death as the Opposite of Life is to be ignorant of the fact that
Death cannot exist as a Substantive Thing.
Death is Not the Opposite of Life: just the Absence of it
Now tell me, Professor, do you teach your Students that they evolved
from a Monkey?
Professor : If you are referring to the Natural Evolutionary Process, yes, of
course, I do.
Student : Have you ever observed Evolution with your own eyes, sir?

(The Professor shook his head with a Smile, beginning to realize where the Argument was going )

Student : Since no one has ever observed the Process of Evolution at work and
Cannot even prove that this Process is an On-Going Endeavor,
Are you not teaching your Opinion, sir?
Are you not a Scientist but a Preacher?

(The Class was in Uproar )

Student : Is there anyone in the Class who has ever seen the Professor's Brain?

(The Class broke out into Laughter )

Student : Is there anyone here who has ever heard the Professor's Brain,
Felt it, touched or Smelt it? . . .
No one appears to have done so.
So, according to the Established Rules of Empirical, Stable,
Demonstrable Protocol,
Science says that You have No Brain, sir.
With all due respect, sir, how do we then Trust your Lectures, sir?

(The Room was Silent. The Professor stared at the Student, his face unfathomable)

Professor : I guess you'll have to take them on Faith, son.
Student : That is it sir . . . Exactly !
The Link between Man & GOD is FAITH.
That is all that Keeps Things Alive and Moving.


I believe you have enjoyed the conversation . . . and if so .. .
You'll probably want your Friends/Colleagues to enjoy the same . . . won't you?
That student was Albert Einstein

tagged: nadiafarhana

Bosan!

bosan bosan bosan!
datang office online je.
gila bosan! takde keje ke weh!?
aduhai. practical empat bulan, buat keje sebulan je.
lain? online je la & pretend ada keje. lol